Lastensairaala ja muut egonpönkittäjät

Lastensairaalan kansalaiskeräys on saavuttanut lähes instituutionaalisen aseman suomalaisessa mediassa ja julkisuuskentässä. Erinomaisen hieno ja tärkeä asia sekä keräyskohde kaikinpuolin, mutta rajansa kaikella. Kriitiikkini kohdistuu nyt niihin, jotka omaa egoaan ja julkisuuskuvaansa kiillottavat tällä keräyksellä. Erittäin pahasti särähti aistimiini eräs mielipidekirjoitus, jonka lukaisin Hämeenlinnan kaupunkiuutisten (18.12.2013,No98) mielipidepalstalta. Kansanedustaja Kaj Turunen (PS) kirjoittaa lahjoittaneensa joulukorttirahat lastensairaalakeräykseen. Hyvä, Kaj, hyvin menee… Vai meneekö?

Lämmin ajatus sinänsä, mutta syvempi analyysi paljastaa, että Turunen lähetti sittenkin muutaman kortin ja loput hän lahjoitti keräykseen. Turunen siis päätti nostaa joitakin ihmisiä keräyksen yläpuolelle, tärkeämmiksi kuin keräys sekä osan ihmisystävistään jätti keräyksen alapuolelle. Soo, soo, Turunen. Ei näin! Turunen lisää vettä unohdettujen myllyyn: ” …jotka tänä vuonna jäitte ilman joulukorttiani, olette rinnallani tukemassa tärkeää hanketta.” Jos siis ilman korttia jääneet ovat mukana hankeessa Turusen hyväntahdon välityksellä, miten suhtaudumme kortin saaneisiin ystäviin? Ovatko he sairaalasta ja lapsista piittaamatonta pohjasakkaa? Tuskin sentään. Perin outo juttu silti.

Oudommaksi vaan menee. Jos Turunen pyyteettömästi on halunnut tehdä hyväntekeväisyyttä, miksi asiasta pitää tiedottaa erinäisten lehtien mielipidepalstoilla? Jos hän on todella halunnut auttaa lastensairaalaa, miksi ihmeessä hän käyttää aikaa ja todennäköisesti myös muutaman euron tuodakseen asian kansalaisten tietoisuuteen. Näen jo sieluni silmillä tulevien vaalien lausahdukset: ”Turunen, lastensairaalan kummi ja lahjoittaja. Tehdään yhdessä parempi tulevaisuus.”

Kansanedustajat lähettävät yhteensä n. 180 000 joulukorttia. Kansanedustajia on 200, joten jokainen edustaja lähettää keskimäärin 900 korttia. Jokainen  laskekoon halutessaan minkäsuuruisen kuluerän tämä tuottaa ja samalla pohtikoon kuka ne todellisuudessan maksaa ne kortit. Kiitos Turunen ja arkadianmäki, tuli hyvä, jouluisa mieli.

 

-Maini-

2 kommenttia artikkeliin “Lastensairaala ja muut egonpönkittäjät”
 1. avatar mainihillamaa sanoo:

  Kiitokset vastauksesta, arvostan sitä. Hyvät aikomukset, ehkäpä vääränsorttiset ja kyseenalaiset keinot kohti päämäärää. -Maini-

 2. avatar kajturunen sanoo:

  Maini hyvä. En halua nostaa ketään toisten yläpuolelle, enkä arvottaa ihmisiä. Niin kuin kirjoitat, keskimäärin jokainen kansanedustaja laittaa 900 joulukorttia. Lähelle tuota lukua laitoin minäkin viime vuonna. Ennen valintaani kansanedustajaksi, jouluna 2010, perheemme laittoi noin 50 joulukorttia. Läheisille, rakkaille ystäville. Heille haluamme kortin laittaa jatkossakin. Elsa-mummulle, appiukolle ja anopille jne… He eivät ole ”somessa” eivätkä käytä nettiä. He eivät odota joulukorttia kansanedustajalta, vaan Turusen perheeltä.

  Lahjoituksen julkisuudella haluan vaikuttaa siihen, että Uuden lasten sairaalan rahoitus turvattaisiin. Ehdotin eduskunnan kansliatoimikunnalle, että kansanedustajien joulukorttien hankinnalla tuettaisiin lasten sairaalaa. Nyt se ei onnistunut, mutta uskon, että asian esillä pitämisellä voin vaikuttaa rahoituksen järjestymiseen valtion budjetista.
  Vaalien kanssa asialla ei ole mitään tekemistä. Tätäkin keskustelua käydään kaukana vaalipiiristäni Etelä-Savosta.

  Hyvyyttä Jouluun Maini ja kaikki muutkin Hämeen Sanomien lukijat

css.php